Followers

Tuesday 11 September 2012

HOBI AKU



Setiap orang mesti ada hobi yg trsendiri kan?macam aku, aku suka memasak dan mengemas rumah segala apa resepi mesti aku nak try sebab aku suka kalau apa yang aku cuba tu menjadi..so..kat sini kita boleh la share resepi aku akan perturunkan. Resepi ni ada jugak la aku ambk dari resepi k.yah..ni link blog k.yah http://dapurkakyah.blogspot.com. Suami aku plak adalah penderia rasa yang paling cerewet! Kalau tak sedap secara jujurnya dia akan cakap tak sedap!!

  • ΓΌ  Antara makanan peberet suami aku ialah ayam@telur masak pedas
Bahan-bahan
7 ketul daging ayam
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit cili giling
sedikit asam jawa
bawang besar (dimayang)

cara-caranya :
Ayam disebati bersama garam dan kunyit selepas itu digoreng pastikan tidak garing. Bawang merah dan bawang putih dikisar halus. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak selepas itu masukkan cili giling setelah sedikit garing masukkan air asam jawa. Masukkan ayam, gula dan garam dengan secukup rasa.


  • ΓΌ    “AYAM HALIA”

Bahan-bahan
7 ketul daging ayam
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
11/2 inci halia
1 biji lada merah
Sedikit lada benggala
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
gula dan garam
1/2 cawan air

Mayang bawang merah, putih dan halia
Tumiskan bahan mayang tadi.  Bila layu masukkan ayam dan kacau seketika.
Masukkan air , gula dan garam dan lada hitam yang telah ditumbuk.Masak hingga empuk.

Masukkan sos tiram dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
Masak sampai pekat dan masukkan lada-lada tadi dan rasalah masin dsan manisnya. Tambah mana-mana yang perlu..







ΓΌ   “AYAM PERCIK”

Bahan
Setengah ekor ayam (ayam kecil)
6 ulas baeang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit serbut kunyit
1 sudu besar  air asam jawa
garam secukup rasa

Blrnder bawang merah, putih dan halia dengan sedikit air dan digaulkan kedalam ayam bersama garam,  air asam jawa dan serbuk kunyit. Masaklah dengan api yang perlahan(kecil) sehingga mendidih dan kita lihat ayam hampir masak.

Bahan Kuah
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 batang serai
1 sudu besar air asam jawa
1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung besar kalau tiada guna tepung jagung pun okey  (dibancuh dengan sedikit air) kalau kuah tak pekat boleh tambah lagi
Gula dan garam

Bawang merah, putih dan halia diblender dengan air yang sedikit.
jerang santan di atas api dan dimasukkan bahan blender tadi bersama air asam jawa, serai yang telah diketuk bancuhan air tepung beras dan gula dan garam.  Masaklah sehingga kuah pekat.  Angkat.

Masaklah ayam tadi diatas pan dengan minyak yang sedikit (macam buat burger tu)
Balik-balikkan ayam nampak sedikit hangit. Curahkan kuah tadi diatas ayam tersebut dan balik-balikkan ayam tersebut dalam pan kita itu.  Biar kuah sebati dengan ayam. Angkat dan curahkan lebihan kuah ke atas ayam kita. 



*setakat ini shj laa yg sy bleh bg utk hrni..hr lain kita share resepi lain pula yee..=))






No comments:

Post a Comment